Sağlık

Sedef Hastalığı Nedir ? Bulaşıcı mıdır ? Belirtileri nelerdir ?

sedef_belirtileri

Sedef önemli bir deri hastalığıdır.Çoğunlukla genetik faktörlerden ortaya çıkan sedef hastalığına çevresel faktörlerde neden olabilir.Bazı kişilerin 1-2 yıla kurtulduğu sedef hastalığı kimisinde senelerce sürebiliyor. Peki sedef hastalığı nedir ? Sedef Hastalığı bulaşıcı mıdır ? Belirtileri nelerdir ? Tedavisi var mıdır ? Hepsinin cevabı sinemoloji de sizlerle …

Sorunlu ve ölmüş hücrelerin bir araya toplanmasıyla meydana gelen cilt renginin farklı tonda görünmesiyle ortaya çıkan hastalığa sedef denir.Genellikle genetik bir rahatsızlık olarak kabul edilen sedef hastalığı anne veya babadan geçer.Peki nasıl oluşuyor dersek ; Cilt hücreleri cildin en derin tabakasında bulunurlar.Kademeli olarak tüm cilt tabakaları ve cilt hücreleri günlük aktivitelerinize göre ölerek dökülür ve yenilenme ihtiyacı duyar. Bu döngü normal bir ciltte 28 gün sürer.Sedefli bir ciltte ise normal süreçten 10 kat hızlı işleyen bir deriyle karşı karşıyasınız demektir.Hastalıkta cilt hücrelerinin dökülmesi 2-6 gün arasındadır ve buda cilt hücrelerinin yüzeyde birikmesine,pullanmaya ,kaşıntıya,kızarıklığa ve döküntüye yol açması demektir.

Evet bir konuya daha değineyim tam olarak hala sebebi bilinmese de sedef hastalığı uzmanlar kandaki beyaz hücrelerin artması ile de ortaya çıkabileceğini söylüyor.Sedef hastalığı herhangi bir virüs enfeksiyon kaynaklı bir hastalık olmadığı için kişiden kişiye bulaşmaz.Genelde en çok yanıldığımız konular arasındadır.

Dört çeşit sedef vardır;

  • Çocuklarda görülen kızamık gibi damla damla görüntüye sahip olan tüm vücuda yayılan sedef çeşididir.
  • Derinin katlanan kısımlarında görülen görüntüsüyle egzamayla karıştırılan sedef çeşididir.
  • En çok karşılaşılan sedef türü plak tipi olanıdır.Diz ve dirseklerde görülür pullanma , kızarıklık oluşur.
  • En az görülebilecek sedef şekli ise ciltteki sıvı dengesizliği ile görülebilecek olanıdır.Az sıvı tüketimi sonrası görülebilecek sedef türüdür.

SEDEF HASTALIĞI BELİRTİLERİ

  • Avuç içi ve ayak tabanlarında çatlamalar
  • Katlanan bölgelerde, koltuk altı, göbek ve kasık gibi pişik
  • Vücudun her yerinde kırmızı lekeler, pullanma, dökülme
  • Cildin aşırı tahriş olması durumu
  • Tırnaklarda kalınlaşma, çatlama, kaşıntı,çukurlaşma ,sararma
SEDEF HASTALIĞI İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Eşim sedef hastası yıllardır aramadığımız ilaç gitmediğimiz doktor kalmadı diyebilirim.Fakat deneyim ettiğimiz şu deniz suyu , güneşlenme , sık duş alma ,kış aylarında da bol bol nemlendirici krem.

SEDEF HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MIDIR ?

Sedef hastalığı egzama ile karıştırılan bir hastalıktır tanısı zor bir hastalıktır.Deri üzerindeki döküntülerden parça alınarak incelenir ve tanı koyulur.Dermatologlar bu tanıya göre tedaviye başlar. Çok fazla yayılmış sedef için durum biraz uzun sürebilir.

Eşim için en son bulduğumuz çözüm Sirkecide bir Ezcacının Kendi formulü olan ilaç gerçekten çok işe yaradı saç dipleri için ayrı derisi için ayrı krem verdi ve sürekli onları kullanıyor. Nemlendirici etkiye sahip olan bu ilaçlar sürekli kullanımda kaşıntıyı, kızarıklığı, ve döküntüyü söndürdü diyebilirim.

Eğer sizde hala çözüm bulamadıysanız yorum kısmından yazabilirsiniz.

Paylaş:

1 comments

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us