Sağlık

Kolesterol Nedir ? Kolesterol Düşüren Gıdalar Nelerdir ?

kolesterol_nedir

Kolesterol Nedir ?

Kolesterol, bedeninizde hücrelerde bulunan mumsu (yağ) bir maddedir. İnsan vücudu, günde yaklaşık 1 gram kadar olan kolesterol ihtiyacının dörtte üçünü kendi üretir. Vücutta kolesterol üretiminin ana merkezi karaciğerdir. Günlük kolesterol üretiminin yaklaşık %70’ini karaciğer sağlar. Vücutta üretilen kolesterolün kalan kısmı da böbrek üstü bezlerinde, ince bağırsakta ve üreme organlarında yapılır. Kolesterolün geri kalan kısmı ise yumurta sarısı ,peynir, et gibi hayvansal gıdalardan elde edilir.

Bununla birlikte, kolesterol çok fazla birikirse, sağlık açısından çok büyük tehlike yaratır. Yavaş bir şekilde yaşam kalitenizi etkileyen semptomlara ve hastalıklara neden olabilir. Endişe verici özelliği ise, genellikle, dikkat çekici semptomlar oluşturmayıp, arterlerde tıkanıklıklara neden olabilen kalın plakları azar azar oluşturmasıdır.Bunun sonucu olarak da kan akışı olmadığında felç , kalp krizi gibi durumlar görülmektedir.

Kolesterol Ne işe Yarar ?

  • Mumsu yapısından dolayı hücre duvarlarının yapısına katkı sağlar.
  • Vücutta D vitamini üretimine katkı sağlar.
  • Üreme ve kortizol hormonlarının üretilmesini sağlar.
  • Bağırsakta sindirim asitlerini oluşturur.

LDL neden kötüdür?

Kolesterolün çeşidi olan LDL “lanetli” kolesterol olarak bilinir, çünkü LDL değerlerinin yükselmesi atardamarların sertleşmesine neden olur. İlk olarak, vücuttaki oksijen açısından zengin kan akışını zorlayarak kan damarlarını daraltabilir. Kanda pıhtılara yol açabilir , kan akışını engelleyerek kalp krizi veya felce neden olabilir.

HDL neden iyidir?

Kolesterolün çeşidi olan HDL , kardiyovasküler sisteminizin sağlıklı kalmasına yardım eder. Aslında LDL’nin arterlerden çıkmasına yardımcı olur. Nitekim HDL kötü kolesterolü karaciğere geri taşıyarak burada parçalanır.Yüksek HDL kolesterolü seviyeleri kalp krizine ve inmeye karşı koruyucudur.

KOLESTEROL DÜŞÜREN GIDALAR NELERDİR ?

ENGİNAR

Lif açısından zengin yiyecekler arasında gösterilen enginar kolesterol için iyi bir savaşçıdır. Ödem oluşumunu önlediği için bedenen rahatlama sağlayacaktır.Direkt tüketildiği gibi, çorba, çay veya sebzelerle birlikte de tüketilebilir.

KUŞKONMAZ

Buharda pişirilmiş kuşkonmaz, havuç, patlıcan, bamya, yeşil fasulye gibi sebzeler safra asidini tuttukları için karaciğer daha fazla safra üretmeye çalışır. Ve daha çok LDL ( kötü kolesterol ) kullanır. Karaciğer ne kadar çok LDL kullanırsa kanda LDL miktarı o kadar azalır.

ZEYTİNYAĞI

Zeytinyağı bitkisel fenolikler yönünden zengindir.Araştırmalara göre her gün zeytinyağı tüketen kişilerin kan damarlarındaki pıhtılaşma oranının düştüğü gözlemlenmiştir.Günde 2-3 kaşık zeytinyağı tüketmek kolesterolün kontrolü için iyi olacaktır.

BARBUNYA

Lif oranı bakımından yüksek olan barbunya kolesterol için tüketebileceğiniz besinlerden birisidir.Yapılan bazı araştırmalarda düzenli şekilde barbunya tüketen kişilerin kolesterol oranının düştüğü gözlemlenmiştir.

ÇİKOLATA

Çikolatayı sevmeyen yoktur herhalde 😀 Çikolata kolesterolu düşürüyor diye, bu bir kutu yiyeceksiniz anlamına gelmiyor. Öncelikle yiyeceğiniz çikolatanın kakao oranın en az %70 olması ve bitter çikolatadan 1 tabletten fazla yememeniz gerekiyor.İçerisinde bulunan tekli doymamış yağ asidi sayesinde kalp dostu çikolata bu namını kakaodan alıyor.

BADEM

Yapılan araştırmalara göre, beslenmenize badem eklemeniz  LDL seviyesini ciddi şekilde düşürmektedir.Ayrıca badem yemek sizi diyabet, kalp ve damar hastalıkları, kanser, hatta kilo alımı ve obeziteden bile koruyabilir.Peki ne kadar badem yemelisiniz ?

LDL kolesterolünüzü %10 düşürmek için, günde yaklaşık 73 gram badem yemelisiniz.Bu da ortalama bir avuç bademe denk gelir.

Paylaş:

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us