Sağlık

Bel Fıtığı Nedir ? Neden Olur ? Belirtileri nelerdir ?

bel fıtığı nedir nasıl tedavi edilir

Son dönemlerde aşırı yaygınlaşan ve çoğu kişide görülen bel fıtığı hastalığı toplumda 4 kişiden 2’sinde belirti vermektedir. Önemsenmediğinde ciddi sorunları da beraberinde getiren bu hastalık ayrıca kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Genellikle aşırı kilolu kişilerde bel fıtığının daha sık görüldüğü söylenir. Peki nedir bel fıtığı ? Belirtileri nelerdir ? Tedavisi var mıdır ? Hangi Egzersizler bizi bel fıtığından korur ?

Özellikle masa çalışanların , ev hanımlarının , ağır yük kaldıranların sürekli yaşadığı bel fıtığı hastalığında erken teşhis çok önemlidir. Kemik yaşı ilerledikçe tedavi daha da zorlaşacaktır. Omurgadaki iki diskin ani darbe veya ters bir hareket sonucu kayması ile içerisindeki sıvının dışarıya akması BEL FITIĞINA neden olur. Kişi ilk olarak el ve ayaklarda uyuşukluk ve his kaybı yaşayabilir. Kiloya bağlı olarak his kaybı zamanla omurilikte zedelenmeye yol açabilir. Ayrıca bel fıtığı gebe kadınlarda da sık rastlanılabilen bir durumdur.

BEL FITIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR ?

  • Vücutta artan his kaybı
  • Düşük ayak sendromunun yaşanması
  • Oturmada güçlük
  • Sürekli uzanma isteği
  • Kalça ve bel kısmında şiddeti ağrı
  • Zamanla kol ve bacaklara his kaybı
  • Mesane ve bağırsak kontrolü yapamama his kaybı . Bu ileri boyutta görülür.

BEL FITIĞI TEŞHİSİ

Fıtık sadece belirtilere bağlı olarak teşhis edilmez uzman MR sonucuna ve fiziki muayeneye göre tam teşhis koyar. Aynı zamanda nörolojik muayene ile his kaybına bakılır ve bir çok test ile kişinin fıtığı ve boyutu saptanır.

BEL FITIĞINDAN KORUYAN 5 EGZERSİZ

DİĞER SAĞLIK YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLA

BEL FITIĞI AMELİYATI HANGİ DURUMLARDA VE NASIL YAPILIR?

Fizik tedavi ve egzersizlere cevap vermeyen bel fıtıklarının sadece %2-5′ inde cerrahi girişim (ameliyat) gerektirir. Bu durumla karşı karşıya kalan hastalar da ‘Bel fıtığı ameliyatı hangi durumlarda ve nasıl yapılır?’ sorusu ile bilgi edinmeye çalışıyor.

Cerrahi girişimde en önemli endikasyon(gereklilik) bacakta ve ayakta kuvvet kaybının görülmesidir. Bu durumda cerrahi girişimle sinire bası yapan disk parçası çıkartılır veya sinirin geçtiği kemik kanal genişletilir. Bir diğer cerrahi gereklilik ise 6 haftalık konservatif tedavilere cevap vermeyen ve yaşam kalitesini bozan ağrılardır.

Lomber disk cerrahisinde açık cerrahinin yanında kliniğe ve radyolojik bulgulara göre nükleoplasti, mikroskobik ya da endoskopik cerrahi uygulanabilir.

https://www.sabah.com.tr/saglik/2020/06/10/bel-fitigina-ne-iyi-gelir-bel-fitigi-belirtileri-nelerdir-egzersiz-tedavisi-ile-nasil-gecerhttps://www.sabah.com.tr/saglik/2020/06/10/bel-fitigina-ne-iyi-gelir-bel-fitigi-belirtileri-nelerdir-egzersiz-tedavisi-ile-nasil-gecer

Paylaş:

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us