Sağlık

Covid19 Aşısı Yaptırmalı mıyız ? Herkesin Kafasındaki Sorular

covid 19 aşı

Aylardır herkesin beklediği o aşı şu an ülkemize gelmek üzere ve kafalar çok karışık.“Şu aşı bulunsa da hastalık bitsin.” diye toplumca dua ederken aşı bulununca ; ” Yok ben yaptırmam ,ne olduğu belli değil , Çin’den yayılan virüsün aşısı Çin’den geliyor .” gibi gibi bir çok kafa karışıklığına sebep olan konuşmalar dönüyor.

Geriye dönük baktığımızda şu an adını bile çok nadir duyduğumuz hastalıklar aşı bulunmadan önce toplumumuzda bir çok insanı kaybetmemize neden olmuştur. Şu an hala Çin aşısı CoronaVac ile ilgili net bir açıklama gelmese de sosyal medyada dönen bazı fotoğraflar hepimizi tedirgin etmektedir.Aşı sonrası 3gün ,9 gün , 1 ay gibi süreler sonrası yüz felci geçiren kişilerin görüntüleri hızla yayılmaktadır.

Bulgular
ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından yayınlanan raporda, Pfizer & BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısını olan gönüllülerden dördünde yüz felci görüldüğü belirtiliyor. Ancak yüz felcine aşının neden olduğuna dair kanıt yok.

Raporda Covid19 aşısı ile yüz felci arasında nedensel bir ilişki kurulmadığı söyleniyor. Yüz felci genel nüfusta da bu oranda görülüyor.

Haberler ve paylaşımlarda kullanılan fotoğraf aşı gönüllülerini göstermiyor. Fotoğraf uzun zamandır yüz felcini anlatan kaynaklarda yer alıyor.

Sosyal medyada ve haber sitelerinde Pfizer & BioNTech’in geliştirdiği Covid-19 aşı denemelerinde gönüllülerden dördünde geçici yüz felcine rastlandığı iddia edildi. Aşı çalışmalarına katılan dört gönüllünün üçüncü, dokuzuncu, 37 ve 48. günlerde yüz felci geçirdiği öne sürülüyor. İddia müstakbel Covid19 aşısı na yönelik ciddi endişelere neden oldu.

https://teyit.org/analiz-pfizer-biontechin-gelistirdigi-covid-19-asisinin-gonullulerde-yuz-felcine-neden-oldugu-iddiasi

covid19 aşısı
covid19 aşısı

ABD’de yapılan denemelerde aşıyı alan 21 bin 720 katılımcıdan yalnız dördünde yüz felcine rastlanmıştır. Normal süreçte olduğu gibi kısmi felç geçiren sayıları aşıdan önceki sayılar ile aynı olduğunu tespit edilmiştir. Tesadüf olabileceğine dair bir sürü açıklama var fakat şu an toplumda aşıya karşı aşırı bir tedirginlik var.

Soru: Ben aşı olmaya karar verdim diyelim. Kafama göre gidip aşıyı olabilecek miyim?

Faz-3 çalışmaları başlayan Çin aşısı CoronaVac’tan 50 milyon doz, BioNTech-Pfizer aşısından ise 1 milyon doz yolda geliyor. İlk aşamada sağlık çalışanlarına , 65 yaş üstü ve engelliler aşılanacak. Ancak tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de aşıların güvenilirliği ve yararı tartışma konusu! Çin aşısı ile ilgili spekülatif yorumlar da cabası!“Aşılar ülkemize geldikten sonra hemen uygulamaya başlanmayacak. Öncelikle Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu aşıların ülkemizin standartlarına uyup uymadığını denetleyecek. Bu bilgileri Faz-3 çalışmalarının erken sonuçlarıyla harmanlayacak ve uygun görürse erken kullanım izni verecek. Ardından da risk gruplarına göre aşama aşama halkımıza uygulanması başlayacak.”

covid19 aşısı
covid19 aşısı

SOSYAL MEDYADA ŞU AN “BEN ZORLA AŞI OLMAK İSTEMİYORUM. ” GİBİSİNDEN YORUMLAR YAPILSA DA HALA İSTEK ÜZERİNE Mİ , YOKSA KESİN Mİ ? YAPILACAK BİR AÇIKLAMA YOK. AYRICA DAHA AŞI DENETİMDEN GEÇMİŞ DEĞİL .

Nacizane kendi fikrim bu kadar bu aşıya karşı tedirgin olmamızın sebebi ÇİN AŞISI (COVİD19 AŞISI) dememiz olabilir. Şimdiye kadar pandemiyi nasıl etkilediğine dair bir analiz ve istatistik yapılmış değil. Sanırım daha fazla kişi aşıyı yaptırdıktan sonra sonuçlar ortaya çıkacak.

Yıllar önceki hastalıkları düşünürsek şu an yapılan aşılamaları düşünüp hastalıkların minimum seviyede olduğunu görürsek aşı aslında nasıl koruyucu ve nasıl faydalı hepimiz anlıyoruz. Fakat deneme aşamasında ve yan etkilerinin neler olduğunu daha bilmediğimiz bir aşıyı yaptırmak hepimizi düşündürüyor. Süreç hepimize sanırım her şeyi gösterecek. Geçtiğimiz 1 sene içerisinde bile Covid19 hastalığında semptomlarda bir sürü öne çıkan farklılıklar gördük aşıda da bekleyerek nasıl etkiler göreceğiz zaman bize öğretecek.

SİZİN AŞI İLE İLGİLİ YORUMLARINIZ NELERDİR AŞAĞIYA YORUM KISMINA YAZABİLİRSİNİZ.

DİĞER SAĞLIK YAZILARI İÇİN TIKLA

YOUTUBE SİNEMOLOJİ

Paylaş:

1 comment

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us