Sağlık

Epileptik Nöbet Türleri Nelerdir ? Epilepsi

epilepsi nedir

Farklı epilepsi nöbet türleri vardır. Her kişiye göre değişkenlik gösterebileceği gibi epilepsinin bir hastalık olarak da farklı tanımları vardır. Bu yazıda size tıp dünyasının tanıdığı epilepsi nöbet türlerinden bahsedeceğim. Herkesin tetikleyicileri , geçirdiği nöbet türü , şekli ve ağırlığı farklı olabilir.

Epileptik nöbet, günümüzde görülen ve tıp dünyasının tanıdığı epilepsi türleri değişkenlik göstermektedir.Beşten fazla bilinen epileptik nöbet türü var ve her birinin kendine özgü özellikleri bulunmaktadır.

EPİLEPSİ NEDİR ?

Epilepsi, vücutta bulunan sinir sistemi hücresinin anormal elektriksel boşalmalarına bağlı olarak meydana gelen kontrolsüz aktivitelerdir. Kontrolsüz elektriksel boşalmalar hiçbir belirti göstermeden ve aniden meydana gelir.. Bu da nöronların diğer işlevlerini gerçekleştirmesini kesintiye uğratır. Bir anda film kopar diyebilirim.

Yazımızın devamında göreceğimiz gibi epilepsi nöbeti ve patalojik olarak tanınmış epilepsi aynı şey değildir. Herhangi bir kişi hayatının hiçbir noktasında epilepsi olmadan atak geçirebilir.EPİLEPSİ TANINIZ YOK AMA EPİLEPTİK ATAK GEÇİRİYORSUNUZ ŞAŞIRMAYIN ! ANLIK NÖRONLARIN İŞLEVELERİNİ KARIŞTIRMASI İLE HER İNSANIN BAŞINA GELEBİLECEK BİR DURUMDUR. ( FAZLA STRES, AŞIRI SICAK , KALABALIK , SES, YORGUNLUK , UYKUSUZLUK VS.) Bunlardan biri veya benzeri beyninizi şaşırtmış olabilir.

/a>

Epilepsi nöbeti genellikle kısa sürer ve sona erer. Sonrasında kişi normal hayatına geri döner.Çevresinde bu konuda bilinçli kişiler varsa kişi kendine zarar vermeden nöbeti atlatıp, biraz dinlendikten sonra hayatına devam eder. Nöbet esnasında kasılmadan dolayı 1-2 gün kas ağrısı , çenede acı vs görülebilir. Bu geri dönüşümlü bir süreçtir ve dokularda herhangi bir bozukluk bırakmaz. Aksi takdirde altta yatan diğer hastalıklardan şüphelenilir.

Maruz kalınan epileptik nöbet türlerinden bağımsız olarak, nüfusun %1’inin bir zamanla bunlardan muzdarip olduğu tahmin edilmektedir. Epilepsi tanısı konulan ve tedavi edilenlerin beşte birinin maalesef ilaç tedavisine rağmen nöbetleri kontrol edilemez durumdadır.

Epilepsi nöbet türleri iki gruba ayrılır:

  • Jeneralize nöbetler (konvülzif veya konvülzif olmayan): Nöronal elektriksel boşalmanın aynı anda beynin büyük bir kısmından meydana gelmesi ve hatta tüm beyin organını etkilemesi nedeniyle ortaya çıkan bir nöbet türüdür.
  • Parsiyel nöbetler: Belirli ve sınırlı bir nöron grubu üzerinde bulunan veya odaklandıkları için fokal nöbetler olarak da adlandırılır.

Jeneralize epilepsi nöbet türleri

Epilepsi nöbet tür çeşitlerinin çoğunu kapsayan nöbet türü, jeneralize edilmiş epilepsi nöbet türleridir. Bunlar ;

  • Tonik-klonik: Belki de en iyi bilinen-en çok görülen epilepsi nöbet türüdür. Hastanın vücudu önce kaskatı olur ve ardından uzuvlarında gevşeme olur.Hasta bilincini kaybeder sonrasında ise gövdesi ritmik olarak sallanır ve yere düşer. Hatta halkasal kas kontrolünü kaybetmesi sık rastlanan bir durumdur. Diğer bir komplikasyon ise düşmeden kaynaklanan dilini ısırması ve çarpma kaynaklı kafa travmasıdır.
  • Absans nöbetleri: Bu tür epileptik nöbetler diğerlerinin tam tersidir. Hasta hareketsiz kalır, donuk bakar ve yanıt veremez. Bayılma ile ifade edilmeyen, dış dünyadan tamamen kopuk donuk kalma durumudur. Bu tür epilepsi nöbeti geçiren hastalar yaklaşık on saniye kadar bu donuk kalma durumundan etkilenirler. Cevap verse bile mantıklı olmaz saçmalarlar.
  • Miyoklonik: Tonik-klonik nöbetlerin aksine, vücutta kasılmalar olmaz. Nöronal elektriksel boşalmalar ortaya çıktığında, hasta bazen iki kolunu bazen başını sallar. Bazen hafif bir nöbet ile hastanın vücudu önemsiz sallanmalar geçirir. Diğer durumlarda ise düşme ve bayılma kaynaklı bilinç kaybı oluşur.Bunda o durumlar yok ayaktan hafif olarak gelip geçiyor. Yani ben buna kısacası tonik -klonik nöbetin hafif hali diyorum.

Bölgesel nöbet türleri

Bazı sinir nöronlarında yaşanan bölgesel elektriksel boşalmalar aşağıda olduğu gibidir:

Basit parsiyel: Hasta bilincini kaybetmeden nöbet geçirir. Hasta vücudunda karıncalanma hisseder, vücudun bazı bölümlerinde sarsılmalar gelir. Hasta dış faktörlerin bilincinde olmadığı gibi sadece hasta tarafından tecrübe edilen bilinç altı duyularına sahiptir. Halüsülasyonlar , dejavular , vs size söylediğinde pek de algılayamayacağınız durumlar diyebilirim.

Kompleks parsiyel nöbetler (psikomotor ataklar): Bu nöbetler sıklıkla bilinç kaybına ve donuk bilince benzer. Kişi çiğneme gibi motor hareketleri gerçekleştirirken bir an hareketsiz kalabilir. Bilinç kaybı nedeniyle hasta olayı hatırlamaz.Genelde büyük bir tetikleyici vardır. aşırı tokluk , aşırı açlık gibi durumlarda günlük aktiviteleri yerine getirirken karşılaşabileceğiniz bir nöbet türüdür.

Jeneralize parsiyel: Kısmiden genele doğru geçiş yapan bir nöbet çeşididir. Genel semptomlar, en başta belirttiğimiz epilepsi ataklarıyla benzerdir.

Epilepsi kasılmaları: Özellikle 1 yaşın altındaki çocuklarda görülür. Çok sık olmasa da iki yaşın üzerindekilerde de ortaya çıkar.Bu nöbetde görülen genel semptomlardan biri vücudun 5 saniye boyunca aniden kasılmasıdır. Genelde bilinçli ebeveynler durumu fark edip bir nöroloji hekimiyle görüşecektir.

Tüm nöbetler epilepsi değildir

Daha önce de belirttiğim gibi epilepsi nöbeti geçirmiş olmak, epilepsi hastası olduğumuz anlamına gelmiyor. Epilepsi teşhisini koymak için tamamlayıcı nörolojik yöntemler uygulanmalıdır.( EEG – UYKU EEGSİ- HEKİM MUAYENESİ )

Eklampsili hamile kadınlar, hamilelikleri sırasında epilepsiye benzeyen nöbetler geçirirler. Semptomlar eklampsi nöbetlerine aşırı benzerdir. Gebelik sonlandığında ataklar son bulur. Maalesef epilepsi ile çok karıştırılır.

Elektroensefalografi (EEG) doktorlar tarafından epilepsiyi diğer hastalıklardan ayırmak ve epilepsi tanısını koymak için kullanılan bir yöntemdir. Bir cihaz yardımıyla beynin elektriksel aktivitelerinin yaydığı dalgalar kontrol edilir. GEREKLİ GÖRÜLDÜĞÜNDE BEYNİN FİLMİ ÇEKİLEREK SONUÇLAR TEK TEK İNCELENİR. BEYİN İÇERİSİNDE BİR LEZYON VAR MIDIR ? BEYİN DALGALARININ AKTİVİTESİ DOĞRUMU ? HEKİM TARAFINDAN İNCELENEREK DOĞRU TANI KOYULUR VE TEDAVİYE BAŞLANIR !

Bazen hastalar atak geçireceklerini anlarlar , tetikleyicilerini bilirler ve ona göre davranırlar. Genel olarak etraftakilere hasta olacağını söylerler. Fakat her zaman o kadar şanslı olmayabiliyorlar. Bir anda olan nöbetler için mutlaka çevredekilerin onu koruması gereklidir.

DİĞER SAĞLIK YAZILARI İÇİN TIKLAYIN !

Paylaş:

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us