Yaşam Rehberi

İngiltere ‘ye (UK) Gidemeyecek Miyim?Ankara Anlaşması Bitti!

İngiltere ‘ye yerleşmek ve orada tam zamanlı çalışma izni almak hayal mi oldu? Ankara Anlaşması’nın bitmesi ne demek? Birleşik Krallık ne zaman AB’den ayrıldı? Yeni sistemde İngiltere’ye gidebilmek mümkün mü?

Avrupa Birliği’nden ayrılma hakkı Avrupa Birliği Sözleşmesinin 50. Maddesi ile tüm ülkelere tanınmıştır. Şöyle ki;

Madde 50 : 1- Her üye devlet, kendi anayasal kurallarına uygun olarak Birlik’ten çekilmeye karar verebilir. Sözleşmenin Türkçe metninin tamamına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bu maddeye dayanarak, genel seçimden sonra Avrupa Parlamentosu Geri Çekilme Anlaşması onaylandı ve Birleşik Krallık 31 Ocak 2020 saat 23.00’da Avrupa Birliği’nden ayrılmıştır. Böylelikle Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği’nin gelecekteki politikalarını belirleyecek olan müzakere süreci 31 Aralık 2020 sonuna kadar devam edecektir. Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma sürecine sizin de basından aşina olduğunuz üzere Brexit denmektedir.

Birleşik Krallık’ın Brexit sürecine kısaca değindikten sonra artık şunu söyleyebilirim ki; 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle Birleşik Krallık artık Ankara Anlaşması’na bağlı olarak iş kurma imkanı ve buna bağlı olarak ülkesinde oturma izni çalışma izni sağlamayı tamamen gündeminden çıkarmıştır. Bu tarihe kadar yapılan tam başvurular için herhangi bir hak mahrumiyeti bulunmamaktadır.

Ankara Anlaşması Bitti! İngiltere’ye Gitmek Hayal mi Oldu?

Ankara Anlaşması Bitti Peki Şimdi İngiltere’ye Gidemeyecek Miyim? Tower Bridge Manzarasında Kahve İçmek Hayal mi Oldu? Neymiş Bu İngiltere’ye Gitmenin Yolu Hep Beraber Bakalım

Hemen söyleyeyim, İngiltere’ye hala çalışmak ve yerleşmek için gidebilirsiniz. Tabi yeni sistem içerisinde henüz yavaş yavaş oluşturulmaya çalıştığı için tüm detaylar oturmuş değil. Fakat kısaca söyleyecek olursak artık İngiltere kalifiye personel temininden yana kartlarını oynuyor. Yani bir doktor ya da mühendisseniz yahut bir yazılımcı ya da grafik tasarımcıysanız hala İngiltere’de kolaylıkla iş bulabilir ve oraya yerleşebilirsiniz. Fakat ilk ve en önemli kural çok iyi derecede ingilizce biliyor olmanız. Benim tavsiyem, ki zaten İngiltere de başvurularda bu evrakı istiyor IELTS sınavından minimum 6.5 puanlı bir sonuç belgenizin olması. Yalnız bu sınava girerken dikkat edin 2 dal için IELTS sınavı bulunmakta. Bunların biri akademik seviyede ingilizceyken bir diğeri genel ingilizce bilgisi üzerine sınavdır. İş başvurusu yaparken iş yerinizin hangisini istediği de önemli. Yine bu noktada tavsiyem iyi çalışıp akademik IELTS sınavına girmenizdir. Çünkü bu sınav diğerini de kapsar nitelikte puan ihtiva etmektedir.

Bunların dışında İngiltere’nin kabul ettiği yeni vize türleri ile ilgili makaleyi bir başka yazıda ele alacağım. Bunlarla ilgili internette bilgiler var, fakat belirttiğim üzere 2021 Ocak itibariyle uygulanmaya başlanan ve daha çok yeni olan bu sistem için dağınık bir bilgi kirliliği söz konusu. Fakat ingilizce seviyeniz iyiyse doğrudan ingilterenin kendi web sitesinden vize türleri ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

İngiltere’ye Gitmenin En Kolay Yolunu Açıklıyorum!

“The pen is mightier than the sword”

Anlamı : Kalem kılıçtan keskindir. Yazı gücünün, bilginin, düşünce gücünün, kaba kuvvetten daha ezici bir güç olduğunu vurgular.

En güçlü silah olan kalem burada da tüm kapıları açmamızı sağlıyor. Evet eğitim diyenler doğru bildi arkadaşlar. Lise ya da üniversite eğitimi için İngiltere okullarından kolaylıkla kabul alabilirsiniz. Yine tabi ingilizce bilmeniz önemli bir faktör. Fakat bir çok okul ingilizce eğitimini hazırlık adı altında size verebiliyor. Fakat bu eğitimler sadece dil eğitimine değil temel derslerin eğitimine yönelik bir başlangıç niteliğindedir.

Eğitim en kolay yol diyorum çünkü zaten İngiltere’de bulunduğunuz süre içerisinde lisans eğitiminiz boyunca devlet size çalışma izni verecektir. Bu süre içerisinde zaten o ülkenin kültürüne ve diline yeterince hakim olacağınız için, eğitim sonrasında kalıcı oturma izni ya da vatandaşlık almak için size çok yardımcı olacaktır. Kaldı ki lisans mezuniyetinden sonra devlet size aldığınız eğitime göre 2 yıla kadar oturma ve çalışma izni de sağlıyor. Diğer yandan lisans ya da yüksek lisans için giden arkadaşlar evli dahi olsalar eşleri de bir kaç formalite ile yanlarına gelebiliyor. Ayrıca eğitimden bağımsız olarak dependent gelen eş tam zamanlı çalışma ve oturma iznine sahip oluyor.

Yukarıda bahsettiğim hiç bir ifade kesin doğru niteliği taşımamakla birlikte, kendi gözlem ve tecrübelerim sonucunda edindiğim bilgilerdir. Siz doğrusunu kendiniz araştırarak ve resmi kurumlara sorarak bulabilirsiniz. Hukuki ve cezai sorumluluk tamamen size aittir.

Diğer yazılara göz atmak için Anasayfa

Pratik Bilgiler kategorisi için buraya tıklayabilirsiniz.

Paylaş:

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us