Sağlık

Bu Belirtiler ! Hormonal Dengesizliği İşaret Ediyor

hormonal dengesizlik

Hormonlar, hayatımızın farklı dönemleri boyunca psikolojik ve fiziksel değişiklikleri birçoğunu kontrol altına alır. Bunu baz alırsak herhangi bir hormonal dengesizlik , hayatımızın değişmesine ve hastalıkların ortaya çıkmasına sebep olur.

Bir çok kişi hastalıklarının altında yatan sebebin hormonal dengesizlik olduğunu düşünmeden harekete geçer ve başka tedaviler dener.Peki vücudumuzda hormonal dengesizlik olduğunu nasıl anlayacağız ?

AŞIRI TERLEME

Menopoz döneminde olan kadınların çoğunda görülen sıcak basması durumu , östrojen hormonunun üretimin azalması sonucu vücudun tepkimeye girmesidir.Bu da kadınlarda geceleri aşırı terlemeye sebep olur.

Durum şu ki düzensiz beslenme ve hormonal dengesizlik sonucu genç kadınlarda da görülebilir. Bu yüzden olumsuz etkileri azaltmak ve ortadan kaldırmak için fitoöstrojen içerikli gıdalar (kabuklu kuru yemişler, tahıl ,baklagiller, kuru meyveler,yeşilçay)tüketilmelidir.

UYKUSUZLUK

Uyku bozukluğunun bir çok sebebi olabilir fakat bu süreklilik arz ediyor ve aynı anda bir kaç belirtiyi daha görüyorsanız bir test yaptırmalısınız.

Eğer hormonal dengesizlikten dolayı uykusuzluk çekiyorsanız , seratonin (mutluluk ) ve melatonin (karanlıklar) hormonlarını arttırmaya yönelik harekete geçme vaktidir.Bir çok hekim ise triptofan açısından zengin (muz,süt, hindi eti ,balık,peynir,kuru yemiş, bakliyat,sebzeler) (AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN ) besinlerin uykusuzluk problemi ile baş ettiğini diyetinize eklemeniz gerektiğini belirtir.

SÜREKLİ STRES

Manevi dünyanızdaki değişiklikler tüm vücudunuzu etkisi altına alır.Vücudu yorarak progesteron ( Kadınlarda yumurtalıkların salgıladığı hormondur.)hormonunun ve diğer hormonların düşmesine yol açar. Düzenli egzersiz yaparak ve triptofan içerikli besinler tüketerek sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

SÜREKLİ AÇLIK HİSSİ

Kendinizi her fırsatta buzdolabının önünde ve bir şeyler yerken buluyorsanız bu işte bir gariplik var demektir. Tatlı yeme isteğiniz bir kat daha arttıysa bu hormonal dengesizliğin göstergesidir.Bu durum metabolizmayı düzenleyen hormonların salgılanmasında bir sorun yada bir troid probleminizin olduğuna da işaret edebilir.Diyetinizden şekeri bir süreliğine uzaklaştırmalı ve tiroid problemini ortaya çıkarabilecek (beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, darı) besinleri az tüketmelisiniz.(Çay, kahve, alkol ve nikotin )

SAÇ KAYBI

Testosteron (halk ağzında erkeklik hormonu ) ve troid hormonu düzeyindeki anormallikler aşırı saç kaybına sebep olur. Bazı yöntemleri denediniz, fakat hala dökülme devam ediyor ise mutlaka uzman bir hekime görünün.

SİNDİRİM SİSTEMİ SORUNLARI

Gastrointestinal sistem (Gastrointestinal sistem; vücudun çiğneme, sindirim, emilim ve boşaltım işlemlerinin meydana geldiği ağızdan anüse kadar olan bölümü kapsar.) aktiviteleri 3 hormon tarafından yönetilir. Bunlar ; kolesistokinin, sekretin ,gastrin dir. Görevleri;

  • Sindirim sitemindeki enfeksiyon kontrolü
  • Sindirim düzenlenmesi
  • Besinlerin düzgün emilimi

Bu hormonlardaki dengesizlikler, karın ağrısı , enfeksiyon , sindirim bozuklukları gibi sonuçlar doğurur.

KİLO ALMAK

Sağlıklı besleniyor her yediğinizin kalori miktarına dikkat ediyorsunuz hala kilo vermediniz mi ? Evet çoğu kişiden ‘ AYNEN ‘ cevabını duyar gibiyim. Stres hormonu diye bilinen kortizol düzeyindeki aşırı artış vücudunuzda her yediğiniz besini yağ olarak depolar.Bu durum kilo vermenizi 2 kat daha zorlaştırır.Mutlaka bir hekime görünmeli ve uygun bir tedaviye başlamalısınız.

Diğer sağlık yazılarımı okumak için SAĞLIK kategorisine bakabilir veya linke tıklayabilirsiniz.

HEPİNİZE SAĞLIKLI GÜNLER DİLERİM

Paylaş:

Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Contact Us